Profesjonalna pomoc
na silną zgagę

Profesjonalna pomoc<br>na silną zgagę

Produkty zasadowe - jakie? Lista produktów

Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą.

Produkty zasadowe – co się kryje za tym terminem? Otóż produktami zasadowymi są te, które mają odczyn powyżej 7 na skali pH. Są one w stanie neutralizować kwaśne środowisko w żołądku. Czy można w takim razie stosować je na przykład przy objawach zgagi?

Czym jest zgaga?

Zgaga jest to uczucie palenia lub pieczenia umiejscowione w klatce piersiowej w okolicy mostka, jednakże może dochodzić czasami aż do gardła. Często uczucie zgagi nasila się po spożyciu posiłku lub zmiany położenia ciała. Skąd pojawia się zgaga? Spowodowana jest ona na przykład nieprawidłowością w działaniu dolnego zwieracza przełyku, który nie utrzymuje kwaśnej treści żołądkowej w żołądku, przez co jest ona zarzucana właśnie do przełyku. A ponieważ nie jest on tak wyścielony ochronną śluzówką jak żołądek, więc kwaśna treść pokarmowa powoduje jego podrażnienie, wywołując tym samym uczucie bólu w postaci pieczenia.
W przypadku silnych objawów zgagi powinniśmy zasięgnąć opinii lekarza specjalisty. Jednak w przypadku dolegliwości o słabym i umiarkowanym nasileniu możemy poradzić sobie z nimi sami. Warto wtedy wprowadzić kilka zmian w naszym życiu, a mianowicie:

  • ograniczyć ilość spożywanych używek (szczególnie alkoholu, tytoniu, kawy czy herbaty)
  • wprowadzić umiarkowaną aktywność fizyczną
  • spać z lekko uniesionym tułowiem
  • wprowadzić odpowiednią dietę

I o tym ostatnim elemencie będzie właśnie ten artykuł. Wprowadzenie właściwej diety w celu walki ze zgagą to nie tylko unikanie potraw nasilających uczucie pieczenia ale także zastosowanie diety bogatej w produkty zasadowe. Jakie produkty spożywcze mają takie właściwości?

Produkty spożywcze zasadowe

Źródło: Opracowanie własne

Produkty zasadowe 

Produkty zasadowe są to substancje, które wykazują odczyn zasadowy (alkaliczny), czyli na skali pH wykazują wartości powyżej 7. Są one poniekąd przeciwieństwem kwasu żołądkowego odpowiedzialnego za trawienie pokarmów. Wprowadzenie pokarmów zasadowych do diety może w nieznaczny sposób niwelować objawy zgagi.

Warto pamiętać, by oprócz modyfikacji dietetycznych wprowadzać szereg innych czynności, dzięki którym możemy zmniejszyć nasilenie objawów refluksu, a są to: 

  • unikanie używek typu alkohol, papierosy, kawa czy herbata,
  • wprowadzenie umiarkowanej aktywności fizycznej (prowadzonej nie później niż 3 godz. przed nocnym spoczynkiem),
  • dbanie o prawidłowy i higieniczny sen z lekko uniesioną górną połową ciała,
  • picie dużej ilości wody,
  • spożywanie częstych, ale małych objętościowo posiłków oraz dokładne przeżuwanie pokarmu,
  • unikanie wysoko przetworzonej żywności, tak zwanych fast foodów oraz potraw smażonych w głębokim tłuszczu.

Warzywa zasadowe

Naszą dietę warto urozmaicić wprowadzając na przykład warzywa zasadowe, czyli takie, które mają odczyn alkaliczny. Pozwoli to na drobne zredukowanie nieprzyjemnego uczucia zgagi.

Do takich produktów zaliczamy warzywa zielone, takie jak:

  • jarmuż
  • szpinak
  • brokuł
  • cukinia

a także inne:

  • pietruszka
  • papryka
  • seler
  • kiełki
  • buraki
  • marchew

By dieta sprawdziła się jak najlepiej, warto by wspomniane warzywa były spożywane w stanie jak najmniej przetworzonym – najlepiej na surowo. Jeśli nie jest to możliwe to można ugotować je na parze.

Owoce zasadowe
Poza warzywami warto spożywać także owoce zasadowe. Zaliczamy do nich:

  • ananas
  • arbuz
  • banany
  • awokado
  • jabłka
  • truskawki
  • gruszki
  • mango

Ponadto z innych produktów, które warto spożywać jest też na przykład mleko. Jest ono bardzo bogate w wapń i mimo że jego pH wynosi około 6,5 do 6,8 to jest pomocne przy sporadycznej zgadze właśnie ze względu na zawartość tego pierwiastka. Ponadto pomocne będą także jogurty czy kefiry.
Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku, gdy objawy chorobowe nie mijają pomimo wprowadzenia odpowiedniej diety i zmiany stylu życia, należy skonsultować się z lekarzem, gdyż stopień zaawansowania choroby refluksowej może wymagać odpowiedniej interwencji farmakologicznej.

Autor: mgr farm. Wojciech Ziółkowski
Konsultacja merytoryczna: lekarz gastrolog Ewa Walecka-Kapica

 

Źródła:

  • Medycyna Praktyczna; Zakwaszenie organizmu – prawda czy mit? https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/186770,zakwaszenie-organizmu-prawda-czy-mit [data dostępu 17.05.2021]
  • P. Sławuta, A. Sikorska-Kopyłowicz, G. Pasikowski, M. Duda; Hiperchloremia i zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej jako jatrogenne powikłania terapii płynami; Życie Weterynaryjne; 2018; 93 (7); 454-457
  • M. Śmiechowska, M. Cugowska; Rola żywności i żywienia w chorobie refluksowej; Bromat. Chem. Toksykol. - XLIV; 2011; 3; 298-304
  • M. Korzonek, A. Dziergas, M. Kuczyńska; Choroba refluksowa przełyku (GERD) – problem wciąż aktualny; Forum Medycyny Rodzinnej; 2014; tom nr 8; nr 5; 201-210

Leczenie nawracającej zgagi i refluksu

Produkty na zgagę i refluks

Zobacz również:

Kontroluj zgagę!